شنبه, 11 آذر 1402 - Saturday, 02 December 2023
کد خبـر : 1199
تاریخ انتشار: پنج شنبه, ۱۶ آذر ۱۳۹۶ ۱۱:۱۴
دسته: مشروح
پرینت
ایمیل

آغاز آزمایشی پزشک خانواده در استان بوشهر

آغاز آزمایشی پزشک خانواده در استان بوشهر

آوای پارسیان : طرح پزشک خانواده که در برنامه‌های چهارم تا ششم توسعه بر اجرایی‌ شدن آن تأکید شده، هنوز فقط در ۲ استان فارس و مازندران اجرا می‌شود؛ این در حالیست که به گفته علیرضا رئیسی، معاون بوشهری وزارت بهداشت قرار است این طرح امسال در ۱۵ استان دیگر از جمله بوشهر همچنان به‌صورت آزمایشی انجام شود.

آوای پارسیان: طرح پزشک خانواده که در برنامه‌های چهارم تا ششم توسعه بر اجرایی‌ شدن آن تأکید شده، هنوز فقط در ۲ استان فارس و مازندران اجرا می‌شود؛ این در حالیست که به گفته علیرضا رئیسی، معاون بوشهری وزارت بهداشت قرار است این طرح امسال در ۱۵ استان دیگر از جمله بوشهر همچنان به‌صورت آزمایشی انجام شود.

به گزارش «آوای پارسیان»؛ آمارهاي وزارت بهداشت نشان مي‌ دهد كه بسياري از ما براي درمان يک سرماخوردگي ساده ترجيح مي‌ دهيم به نخستين متخصص در دسترس مراجعه كنيم. تا زماني كه پول اين شيوه از درمان را از جيب خودمان دهيم، ماجرا به سود متخصصان تمام خواهد شد، اما اين ويژگي فرهنگي براي نظام سلامت و بیمه ها هزينه‌هاي بسياري ايجاد كرده است. اجراي پزشك خانواده و به‌ دنبال آن نظام ارجاع به اعتقاد همه متخصصان مديريت سلامت از هزينه‌ هاي تحميلي به مردم و نظام سلامت مي‌ كاهد و با گسترش خدمات، به اجراي عدالت در سلامت كمك خواهد كرد.

آغاز آزمایشی نظام ارجاع و پزشک خانواده در بوشهر

http://www.bpums.ac.ir/UploadedFiles/NewsFiles/00__26aab391.jpgروز سه شنبه در جریان سفر دکتر علیرضا رییسی معاون هم استانی وزیر بهداشت به بوشهر، طرح آزمایشی نظام ارجاع در بوشهر آغاز شد.

معاون بهداشتی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در حاشیه این مراسم به خبرنگاران گفت: یکی از اولویت‌های اصلی وزارت بهداشت این است که پرونده الکترونیک سلامت ایرانیان را تکمیل کنیم زیرا با تکمیل این پرونده علاوه بر خدمات‌رسانی بهتر به بیماران و نظام‌مند کردن ارائه خدمات در کشور باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها نیز می‌شود.

وی تصریح کرد: برنامه نظام ارجاع در 10 استان پایلوت شروع شده تا با پی‌بردن به اشکالات این طرح، آن‌ها را برطرف کرده و پس از صحت کار، شهریور سال آینده نمونه اصلاح شده این طرح در سایر استان‌های کشور اجرایی شود.

دکتر علیرضا رییسی افزود: از سال های گذشته در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر خدمات در قالب نظام ارجاع ارائه می شود؛ طوری که بیمار با مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی اقدامات اولیه را دریافت خواهد کرد و پس از آن چنانچه پزشکان عمومی و پزشکان خانواده نیاز ببیند خدمات پیشرفته‌تری در سطح بالاتر به بیماران ارائه شود اطلاعات را در سامانه الکترونیک وارد کرده که این سامانه به مراکز درمانی مرکز استان یا شهرهای بزرگ اتصال دارد که عمدتا کلینیک‌های دولتی وابسته به دانشگاه و عمدتا مراکز دولتی هستند.

دکتر رئیسی خاطر نشان کرد: مزیت نظام ارجاع این است که فرد به صورت دقیق راهنمایی می‌شود که به چه خدماتی نیاز دارد و بایستی به چه نوع پزشکی مراجعه کرده و چون پزشک عمومی وارد کردن اطلاعات در سامانه را به عهده دارد به طور قطع در تشخیص، درمان و راهنمایی بیمار تاثیر خواهد داشت.

وی افزود: یکی دیگر از مزایای طرح این است که قبل از مراجعه بیمار به پزشک متخصص برای وی نوبت گرفته می‌شود و بیمار با خیالی آسوده به همراه کد ارجاع که به او داده می‌شود به مراکز درمانی مراجعه می‌کند.

دکتر رئیسی اضافه کرد: پس از ویزیت، بیمار مجدد به پزشک معالج خود بازگشت داده شده که با توجه به پرونده سلامت و توصیه‌های پزشک متخصص نیاز به مراجعه مجدد بیمار به مرکز درمانی مرکز استان یا شهرهای بزرگ نبوده و پزشک عمومی روند درمانی بیمار را با توجه به توصیه‌های پزشک متخصص که در پرونده درج شده است در محل زندگی وی ادامه می‌دهد. این طرح چندسالی در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر در حال اجراست و نتیجه بخش بوده است.

http://static1.eghtesadnews.com/thumbnail/qwH9DOaF1etB/kzxwgq-JKBXtdnsW2DbwP_oAq30e7qnHfcABTZgEjDPeX92dFRcloYKQgQrR5ooNywpgzrCJSonkiG3pI_QvVJMtK7Jf75PBhy48nqMpifVrbJxjiLdu6g,,/%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9+%D8%B9%D9%85%D9%88%D9%85%DB%8C.jpgدکتر رئیسی با اشاره به اینکه نظام ارجاع بجز در استان‌ بوشهر در گلستان، اردبیل، زنجان و یزد نیز تا پایان امسال شروع خواهد شد افزود: طبق توصیه‌های انجام شده به همکاران در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر همچنین جلسات تخصصی که در دانشگاه برگزار خواهیم کرد اشکالات کوچکی که وجود دارد نیز مرتفع خواهد شد.

معاون بهداشتی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: بسیاری از افرادی که به طور خودسرانه به پزشک متخصص مراجعه می‌کنند تنها هزینه و وقت خود را اتلاف می‌کنند زیرا اول باید توسط پزشک خانواده یا پزشک عمومی ویزیت شوند چون ممکن است با تجویزهای دارویی بسیار ساده توسط پزشک عمومی درمان شوند.

به گفته دکتر رییسی، برنامه وزارت بهداشت این است که هر ایرانی تحت مراقبت یک مراقب سلامت قرار گیرد تا از بدو تولد تا زمانی که در قید حیات است اطلاعات بیمار به صورت ثبت شده در مرکز بهداشتی درمانی محل زندگی فرد وجود داشته باشد. برای این کار هم سامانه سیب راه اندازی و اطلاعات اولیه ایرانیان در آن قرار گرفته که بوشهر از استان های پیشرو در این خصوص می باشد، طوری که اطلاعات اولیه 90 درصد هم استانی ها در این سامانه ثبت شده و آماده استفاده برای طرح نظام ارجاع می باشد.

مزایا و مشکلات طرح پزشک خانواده

این طرح از سال 90 اجرا شد، اما به دلیل فراهم نشدن زیرساخت ها به نتیجه نرسید و تنها در دو استان فارس و مازندران باقی مانده است.

دكتر كرم تواني، رئيس پزشك خانواده استان فارس یکی از مزایای اجراي پزشك خانواده را بيماريابي بموقع براي جلوگيري از ابتلا به بيماري‌هاي زمينه‌اي و غيرواگير مانند ديابت و فشار خون می داند و می گوید: با استفاده از سامانه سيب، مشخص مي‌شود كه هر پزشك براي يافتن بيماران مبتلا به ديابت چقدر تلاش كرده است. اگر پزشكي كمتر از اين رقم بيماريابي كرده باشد به او تذكر مي‌دهيم تا اقدام غربالگري را از طريق سفيران سلامت بيشتر كند. از اين طريق در استان فارس حدودا 130هزار ديابتي و ۲۰۰هزار نفر مبتلا به فشارخون كشف شدند كه بسياري از آنها از بيماري خود اصلا خبر نداشتند.

وي در مورد مشكلات پزشك خانواده پس از سال‌ها پايلوت به ایسنا گفته: چند مشكل اساسي و هميشگي در اجراي پزشك خانواده وجود دارد كه نياز به گوش شنوا دارد. پزشك خانواده مسيري است كه بايد به سمت آن حركت كنيم. اگر دولت مي‌خواهد مردم در آينده به بيماري كمتر مبتلا شوند بايد روي پزشك خانواده سرمايه‌گذاري كند و بداند 10سال ديگر ثمره آن را خواهد ديد. نكته ديگر اين است كه پزشك خانواده تا‌كنون در حد شعار مانده و اجراي آن نيازمند يك عزم ملي است كه هزينه دارد. بايد براي پزشك خانواده بودجه مصوب از پيش‌تعيين شده درنظر گرفت. اجراي موفق طرح‌هايي مانند طرح تحول مستلزم اجراي موفق پزشك خانواده است. هم‌اكنون پزشك خانواده نياز به يك منجي باشهامت دارد.

براساس اعلام وزارت بهداشت، اطلاعات ۶۰ ميليون شهروند در پرونده الكترونيك سلامت آنها (سامانه سیب) ثبت شده است ولي نظام ارجاع و پزشك خانواده فرايندي كند‌تري را طي مي‌كند. حال بايد ديد آيا وعده اجراي هر چند آزمايشي آن در ۱۵ استان از جمله بوشهر باعث اجرای قطعی آن در سال آینده می شود يا همچنان حركت لاك‌پشتي اين پروژه عظيم، جلوي هزينه‌هاي سرسام آور طرح تحول سلامت و جیب مردم را نخواهد گرفت.

نظر شما؟  
+ 0
مخالفم + 1
Bookmark and Share
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

نوشتن دیدگاه