راهآهن بوشهر قربانی اختلاف نظر نمایندگان
راهآهن بوشهر قربانی اختلاف نظر نمایندگان
آوای پارسیان : تلاش نماينده جنوب استان براي تغيير مسير خط ريلي بوشهر به جنوب استان فارس، شائبه هماهنگي وي با برخي نمايندگان استان همجوار به قصد دستيابي به اهداف خاص را در اذهان عمومي متبادر مي كند.
یادداشت زیر در راستای گسترش اطلاع رسانی و انتشار دیدگاههای مختلف بوده؛ از این رو «خلیج فارس» آماده درج مقالاتی در نقد آن می باشد
ابراهیم غلامی
معاون وزیر راه و شهرسازی در جريان بازديد از جنوب استان بوشهر همراه خانم الماسی خبر داده: "طراحی خط ریلی شیراز به جم و عسلویه به اتمام رسیده و در حال جذب سرمایه گذار و فاینانس خارجی برای آغاز عملیات اجرایی آن هستیم" اين خبر شايد در ظاهر امر به دليل تخصيص امكانات جديد به بخشي از استان نويد بخش توسعه و پيشرفت باشد، اما نگاهي به سابقه موضوع، از اتفاقات و تصميم هايي تلخ حكايت مي كند.
پروژه راه آهن شیراز- بوشهر- عسلویه از مصوبات سفر اول دولت احمدی نژاد به استان بوشهر بود که در سال ۸۶ عملیات اجرایی آن در استان آغاز شد، اما به دلیل تامین نشدن اعتبارات مورد نیاز، روند اجرایی اش با گذشت زمان کند گردید و اكنون نيز عمليات اجرايي پروژه كاملا متوقف شده است.
در پايگاه اطلاع رساني شركت ساخت و توسعه زيربناهاي حمل و نقل كشور درباره شرح مسير پروژه راه آهن محور شیراز– بوشهر– عسلویه آمده:
الف) محور شیراز-بوشهر؛ محور شیراز بوشهر به طول ۴۴۲ کیلومتر از ایستگاه راه آهن مرودشت آغاز و پس از عبور از رودخانه کر و شمال دریاچه مهارلو، به ایستگاه کوار می رسد. در ادامه با گذر از روستای سیرزجان و حوالی غربی موردستان (آتشکده)، رودخانه آب شور را قطع نموده و به شهر فراشبند وارد می شود. سپس محور در منطقه ای کوهستانی ادامه مسیر داده و در محدوده کیلومتر ۴۲۷ به ایستگاه چغادک رسیده و نهایتاً به شهرستان بوشهر منتهی می شود.
ب) محور اهرم – عسلویه؛ محور فوق به طول حدود ۲۰۵ کیلومتر از ایستگاه اهرم واقع در شمال اهرم شروع شده و مسیر پس از انشعاب از این ایستگاه با یک قوس چپگرد به سمت اهرم طی مسیر می کند. در ادامه مسیر از ایستگاه شماره ۲ واقع در شمال روستای ملگاودان عبور کرده و پس از گذر از نواحی شمال شرقی بندر کنگان به ایستگاه شماره ۷ می رسد. نهایتاً مسیر بعد از عبور از ایستگاه شماره ۸، در کیلومتر ۲۰۵ به بندر عسلویه می رسد.
در خردادماه سال جاري، خادمی معاون وزير راه و شهرسازي در حاشیه بازدید از خط ريلي شيراز بوشهر عسلويه، احداث این خط آهن را به منظور ایجاد کریدور ترانزیتی ریلی از بوشهر تا مبادی شمالی کشور دانست که موجب اتصال منطقه پارس جنوبی به شبکه ریلی سراسری می شود.
مدیر کل راه و شهرسازی استان بوشهر نيز در شهريور ماه سال جاري گفته بود: راه آهن بوشهر – شیراز ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که براساس مجوز شورای اقتصاد باید از فاینانس خارجی استفاده شود که همانند سالهای گذشته در دست پیگیری است.
علاوه بر آنچه به عنوان فعاليت اخير نماينده جنوب استان و اعلام تغيير نظر وزارت راه بيان شد، سال پيش نيز نماینده مردم بوشهر، گناوه و دیلم در اظهار نظری در شوراي شهر بوشهر پیرامون پروژه راه آهن گفته بود: "مسیر شیراز به دلیل دشواری های اجرا و وجود تونل های متعدد با موانعی مواجه است، اما شرایط مسیر بندر امام خمینی به بوشهر را مناسب تر می دانم و اگر از این مسیر استفاده شود، کار جلوتر خواهد افتاد، هر چند مدیریت استان مسیر فعلی را مورد نظر دارد".
مگر مطالعات توجيهي پروژه اي با اين درجه از اهميت به صورت دقيق انجام نشده كه اكنون هر كدام از نمايندگان استان مي كوشد با تغيير مسير خط ريلي و انتقال آن به حوزه انتخابيه خود، روند اجراي پروژه را دچار خلل نمايند؟
چرا نبايد در اجراي اين پروژه مهم حداكثر منفعت براي استان در نظر گرفته شود بطوري كه در وضعيت فعلي پروژه موصوف خط ريلي از شهرستان هاي دشتستان، بوشهر، تنگستان، دشتي، دير، كنگان و عسلويه عبور مي كرد و علاوه بر مردم، صنايع، بازرگانان و بنادر اين شهرستان ها نيز در مسير ترانزيت خط ريلي قرار مي گرفتند، اما در طرح پيشنهادي نماينده جنوب استان فقط شهرستان هاي جم و عسلويه به عنوان پايگاه اصلي آراي انتخاباتي وي در مسير خط ريلي قرار دارند!
ضمن اينكه تلاش نماينده جنوب استان براي تغيير مسير خط ريلي بوشهر به جنوب استان فارس، شائبه هماهنگي وي با برخي نمايندگان استان همجوار به قصد دستيابي به اهداف خاص را در اذهان عمومي متبادر مي كند.
فراموش نكنيم كه دليل توجيه پذيري خط ريلي بوشهر، استفاده از راه آهن براي فعاليت هاي تجاري و صنعتي است و از اين رو بايد بيشترين تعداد از بنادر و صنايع استان در كنار خط ريلي قرار گيرند و گرنه صرف دسترسي بوشهري ها به خط ريلي با هر شعار پرطمطراقي، دستاوردي جز دسترسي است.
شایسته است نمایندگان استان بجای درگیری بر سر مسیر راه آهن و اظهارنظرهایی در این خصوص، تلاش خود را برای احیای این پروژه بکار بگیرند تا یکی از معدود استان های فاقد خط ریلی کشور از این مزیت برخوردار شود.
منبع خلیج فارس


