شیر تو شیر بازار لبنیات
شیر تو شیر بازار لبنیات
آوای پارسیان سرانه مصرف شیر برای هر ایرانی کمتر از 80 لیتر در سال تخمین زده میشود؛ یعنی ایرانیها حداقل سه برابر کمتر از اروپاییها شیر مصرف میکنند. این سرانه مصرف پایین لبنیات در ایران، ریشههای مختلفی دارد.
به گزارش«آوای پارسیان» به نقل از جام جم؛ از یک سو، خیلی از خانوادههای ایرانی برای تهیه روزانه لبنیات توانایی مالی ندارند و از طرف دیگر، فرهنگ مصرف روزانه لبنیات نیز در کشور ما نهادینه نشده است. در این اوضاع ناخوشایند که مصرف لبنیات در ایران به اولویتی دسته چندم تبدیل شده، تقلبهای غذایی هم قوز بالا قوز شده تا اعتماد ایرانیها نسبت به مصرف لبنیات کمتر شود.
قطعا یکی از پرسروصداترین تقلبها در صنایع لبنی، افزودن روغن گیاهی پالم به شیر در چند سال گذشته بود که سلامت انسان را به شکل جدی به خطر میانداخت. در این شیوه تقلب، چربی گرانقیمت را از شیر استخراج میکردند و جداگانه به فروش میرساندند، اما در عوض، روغن ارزانقیمت پالم را از کشورهای دیگر وارد میکردند و به شیر میافزودند تا قیمت تمام شده شیر توزیع شده در بازار پایین بیاید.
اگرچه با فشار افکار عمومی، این تقلب رایج در شیرهای پرچرب فروکش کرد، اما داستان تقلب در شیر و سایر فرآوردههای لبنی فروکش نکرده است و هر روز هم روشهای جدیدی از تقلب در این عرصه رونمایی میشود.
فروش ماست شیرخشکی و خامه پالمدار
چندی قبل حسن هاشمی، وزیر بهداشت در اظهارنظری قابل تامل اعلام کرد 7 درصد مواد غذایی صنعتی، هنگام کنترلها مردود میشود و در 20 درصد مواد غذایی سنتی نیز آثار تقلب یا آلاینده وجود دارد.
قطعا بخش زیادی از این تقلبهای غذایی در حوزه صنایع لبنی اتفاق میافتد که خیلی اوقات، مصرفکننده نیز به هیچ وجه متوجه این تقلبها نمیشود.
کامران سپهری، متخصص صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفتوگو با جامجم به گوشهای از این تقلبهای حوزه تولید لبنیات اشاره میکند و میگوید: به دلیل بالا رفتن قیمت خامه، خیلی اوقات ما فقط احساس میکنیم خامه میخوریم، در حالی که در خیلی از خامهها، روغن ارزانقیمت و نامرغوب پالم وجود دارد که برای سلامت انسان مضر است.
در مورد تقلبها در حوزه تولید کرهها هم این متخصص صنایع غذایی هشدار میدهد: متاسفانه خیلی اوقات در کرهها از اسانس استفاده میشود و در فرآوری کرهها از مارگارین یا همان کرههای گیاهی بهره میبرند که خیلی از مردم هم متوجه این تقلبها نمیشوند.
همچنین این استاد دانشگاه درباره دیگر تقلبها در صنایع لبنی توضیح میدهد: گاهی اوقات هم که شاهد هستیم از شیرخشک در فرآیند تولید ماست و شیر استفاده میشود تا قیمت تمام شده تولید شیر کاهش پیدا کند که این تخلف هم از چشم خیلی از مردم پنهان باقی میماند.


