نکاتی چند خطاب به اعضای شورا شهر کلمه
بقلم مصطفی زارعی(پژوهشگر دکترای حقوق بین الملل و مدرس دانشگاه)
به گزارش آوای پارسیان :
نام خدای حی ازلی
با توجه به شروع به کار شوراهای شهر و روستا که به عنوان یک پارلمان شهری تلقی می شوند، چند توصیه برای بهبود شرایط شهر کلمه عزیز و برون رفت از برخی نابسامانی ها و وضعیت نامطلوب را محضرشان پیشنهاد می کنم:
تا کنون کار تحقیقی و جامعی روی تجربه شوراها انجام نشده تا به یک قضاوت کلی و نهایی برسیم. چون در عملکرد شوراها هم کارکرد مثبت ثبت شده، به ویژه در شهرهای کوچکتر، و هم کارکرد ضعیف و مملو از فساد تا آنجا که در برخی از شهرهای متوسط هم شاهد بودیم، و نمونه آن دستگیری و بازداشت و مجازات اعضای شورای شهر و شهرداری و یا همه اعضای شورا توسط نیروهای ضابط قضایی و دستگاه قضایی به ویژه در دو سال اخیر بوده ایم.
این نکته را هم نباید فراموش کنیم که نهاد شورا جدا از مسئله فساد که در برخی از شوراها وجود داشته، اصلش یک چیز مثبتی است و وجه بارز این نهاد تصمیم گیری و برنامه ریزی در تمام حوزه های مدیریت و برنامه ریزی و توسعه شهری است. مضافا اینکه در حوزه شهری ۱۷ نهاد در حوزه تصمیمگیری قرار دارند نظیر صمت، جهاد کشاورزی، سازمان برنامه و بودجه، راه و شهرسازی، استانداری و فرمانداری ها، نیروی انتظامی و محیط زیست و امثالهم نقش دارند و شهرداری یکی از این ۱۷ نهاد است، البته یکی از مهمترینها.
شورای شهر، هیئت مدیره شهرداری است اما اینکه شهرداری توسط یک نفر یعنی شخص شهردار اداره بشود و اینکه تحت هیئت مدیرهای، شورایی، باشد که هم بر بودجهاش نظارت کند هم بر رفتارش، به نظر میرسد یک امر مثبتتر و مترقیتری باشد. ضمن اینکه نهاد شوراها نهادی است که میتواند بستری باشد برای تجربهاندوزی برای کسانی که وارد حوزههای اجرایی میشوند. اصل شوراها هم این هست که مردم بتوانند خودگردان باشند در امور شهری، جدا از تجربهای که میاندوزند، تجربه مدیریتی خود که به ویژه در شوراییاریها میتواند اتفاق بیفتد نهاد شوراها یک میدان مشارکت جمعی است.
فصل هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، از اصل ۱۰۰ تا ۱۰۶، یکسره درباره شوراهاست. کسانی میگویند این قانون اساساً دست شوراها را چندان باز نگذاشته و نهاد شورا و مدیریت شهری در ایران بیاختیار و کمتوان است.
ذکر این مبحث مهم بنظر می رسد و این چیزی که ما تحت عنوان شوراهای شهر و مدیریت شهری در ایران داریم هیچ تناسب و ارتباطی با این مفهوم در دنیا ندارد. یعنی در دنیا مدیریت شهری یعنی کسانی که طبیعتاً چشمانداز شهر را مدیریت میکنند. مؤلفههای مختلفی به یک چشمانداز در محیط شهری شکل میدهد. خب این بخشی از آن مثلاً اقتصاد است، بخشی سیاست است، بخشی فرهنگ است، آموزش است، بخشی فراغت است، مسائل قضایی است، امنیت از همه مهمتر امنیت است. این مجموعه با هم چشمانداز شهر را شکل میدهند.
مدیریت شهری، کسی است که قدرت تغییر بهبود قدرت ایجاد تعامل بین این مؤلفهها را دارد. اینها اصطلاحاً به ۲۶ بخش تقسیم میشود. یکی از آنها خدمات شهری است. جمعآوری زباله، ساماندهی ترافیک، ساماندهی ساخت و ساز و....
با این مقدمه خدمت اعضای جدید و محترم شورای شهر کلمه عزیز که قابل تسری به تمام شوراهای اسلامی شهر و روستا ها می باشد، عرض می نمایم، انتخابات نماد دموکراسی و مردمسالاری در انتخاب مسیر شهروندی مطلوب و مدنی و تلاش در اصلاح و بهبود شرایط موجود می باشد و به پاس تمرین دموکراسی، آرای مردمی می بایست شریف و مقدس شمرده شده و احترام به نتایج این آرای یعنی انتخاب شدگان تا زمانی که پایبند اجرای مر قانون و مطالبات شهروندی در لوای چتر شفافیت باشد، بحق و محترم و قابل صیانت می باشند.
و اما بعنوان یک شهروند از دیار کلمه توصیه های ذیل که نتیجه تحقیق و تجربه هست را تقدیم می دارم، امید که توجه شود و مقبول افتد:
_نسبت به مطالعه دقیق و فهم فصل هفتم قانون اساسی(اصول ١٠٠ تا ١٠۶) اقدام بفرمایید و اگر هم نیاز باشد لطفا از حقوقدانان یاری بجویید که البته در این زمینه خوشحال خواهم بود یاری نمایم.
_نسبت به مطالعه قوانین عادی، آیین نامه ها، بخشنامه ها و دستورالعمل های صادره یا اعلامی از نهادی مختلف کشوری اقدام بفرمایید که یقینا به آشنایی شایان با ماموریتها، اهداف و اصول شوراها کمک خواهد نمود.
_ تجربیات و فعالیت ها و عملکرد سایر شوراهای شهر و روستا را در کشور آشنا شوید و تلاش نمایید در حد مقدورات و یا فرای اقتضای شرایط موجود، نسبت به بومی سازی و اجرای آن در شهر کلمه اقدام بفرمایید.
_نسبت به اصل بسیار مهم شفافیت و اعتقاد به شفاف سازی امور، برنامه ریزی بفرمایید. و گزارش عملکرد شورا و شهرداری بهمراه میزان و چگونگی هزینه کرد اعتبار را بصورت فصلی از کلان تا جزء در تمام حوزه های عمرانی، بهداشتی، زیستی، مبلمان شهری و... را با مردم عزیز کلمه به اشتراک بگذارید.
رعایت و تضمین رعایت اصل شفافیت، کلید همراهی مردم با شما و شهرداری خواهد بود.
_به مردم تضمین و اطمینان دهید که تحت هیچ شرایطی، سود و منفعت گروه و طیف و افراد خاصی را بر منافع عمومی شهر ترجیح نمی دهید.
_به مردم تضمین و اطمینان دهید که تحت هیچ شرایطی سود و منفعت شخصی در شورا و شهرداری را بر منافع عمومی ترجیح نخواهید داد که این دو مورد، پیوند با شفافیت در عملکرد و شعار با مردم و برای مردم بودن محقق می شود.
_بر این اصل باور داشته باشید که "همه چیز را همگان دانند" و خود را در تمام زمینه ها عالم ندانید (که این بلای سوءمدیریتی فعلی است) و در تمام حوزه های اقتصادی، ورزشی، فراغت، حقوقی، کشاورزی، محیط زیست، توسعه، مبلمان شهری، مدیریت شهری، فرهنگی و....، از صاحبنظران و کارشناسان و مشاوران بهره وافی را ببرید.
_از ظرفیت رسانه های محلی به منظور اطلاع رسانی، شفاف سازی و اقناع افکاری عمومی پرنصیب باشید.
_در زمان انتخابات شورا که برنامه ای ارائه نگردید، علی ایحال در این مدت برای تمام حوزه های شهری که عنوان شد، برنامه داشته باشید.
_اعتراض مردمی به برخی تصمیمات شورا و شهرداری، اگر سوار بر منافع شخصی اشخاص و در تقابل با منافع عمومی شهر نباشد را نشانه بلوغ فکری شهروندان و دلسوزی آنان در توسعه و بهبود شرایط بدانید و با آغوش باز استقبال کنید، بپذیرید و آنان را در تصمیم گیریها مشارکت نمایید.
_مردم، صلاحیت شما را نه در گرفتار که کردار و عملکرد می سنجند. و از پشتوانه مشروعیت مردمی که این مسئولیت و وام را به شما تقدیم نموده اند، هیچوقت و در هیچ حال شرایطی غافل نشوید.
و در آخر
_به پاس تمرین دموکراسی و مردم سالاری و تعیین سرنوشت ها بدست مردمان، برای شما و مجموعه مدیریتی شهر کلمه عزیز، آرزوی موفقیت و توسعه دارم.


